Kategorier
Uncategorized

Blockchain- fremtidens teknologi?

Da var det en ny uke og det betyr at jeg kommer med et nytt innlegg! I dagens innlegg skal vi ta en nærmere titt på Blockchains og hvordan dette påvirker næringslivet. God lesing!

hva er blockchain og hva betyr det for næringslivet?

Blockchain er et begrep som stadig neves oftere. Man hva er det egentlig, og hva betyr det for næringslivet? Selve begrepet blockchain refererer til den underliggende teknologien som først så dagens lys da den virtuelle valutaen Bitcoin ble lansert i 2009. Med tiden har Blockchain fått en større spalteplass og assosieres med internettets barndom, revolusjon og disrupsjon.


bildet er hentet fra:
( https://www.europeanbusinessreview.com/the-reliance-on-blockchain-technology-will-increase-as-businesses-become-knowledgeable-on-how-to-leverage-it/ )

Blockchain er en type teknologi som muliggjør transaksjoner uten en tredjepart, slik som en bank. En blockchain samler data i blokker som er knyttet sammen i en lenket liste. Denne datastrukturen utgjør en distribuert database der flere noder er knyttet sammen i et nettverk. Med distribuert menes det at det ikke er noe sentral enhet som kontrollerer systemet. Det går heller ikke an å endre informasjonen uten at flertallet av deltakerne i nettverket er enige om at endringene er i tråd med de pre-definerte reglene som gjelder for en transaksjon. Et eksempel på en slik regel kan være at det ikke er mulig å sende et beløp X med mindre man har et beløp X (eller mer) på sin konto fra før av. Dette med å overføre penger mellom hverandre er imidlertid bare ett av en lang rekke potensielle bruksområder for denne teknologien og det er imidlertid mange som jobber med å være først ute.

Hvordan blockchain kan effektivisere visse sektorer. Transaksjoner kan gå fra å ta dagevis før transaksjonen er utført, i tillegg til dyre gebyrer, kan dette via Blockchain-teknologi gjøres umiddelbart og nesten gratis.

Som tidligere nevnt kan dette teknologien potensielt brukes til mye annet enn det å bare sende penger til hverandre. Akkurat hvilke bruksområder som vil dra mest nytte av denne teknologien er noe tiden vil vise. Andre analyser viser imidlertid at det er tre populære sektorer som vil benytte seg av blockchain-teknologien, og de tre sektorene er finans, media, underholdning og handel. La oss se nærmere på dette:

  • Ca halvparten av alle blockchain-oppstartsselskaper opererer innenfor finanssektoren.
  • Ujo Music er et eksempel på et selskap som ønsker å dra nytte av Blockchain-teknologien til å gjøre musikkbransjen mer transparent og gi artister større kontroll over sitt eget arbeid. Videre vil de gjøre det administrasjonsløst å være deleier i enkeltlåter. Eksempelvis hvis en artist ønsker å lage en remix av sangen til en annen artist, kan denne artisten få en prosentandel av inntektene denne nye remixen generer.
  • Det tredje eksempelet er innenfor handel, her er det også en rekke muligheten for applikasjoner av blockchain-teknologi. Barrieren for såkalte maskin-til-maskin betalinger vil reduseres drastisk og etter hvert som milliarder av nye enheter som kobles til internett vil mulighetene stadig bli større.

Bildet er hentet fra: ( https://www.eu-startups.com/2019/03/10-of-europes-most-promising-early-stage-blockchain-startups/)

Når vil vi kunne se innvirkninger av denne nye teknologien?

Hvor lang tid det tar før Blockchain-teknologien begynner å faktisk få en innvirkning på dagens økonomi er uvisst. Effekten vil definitivt avhenge av i hvilken sektor man befinner seg i. Men det vi kan si med sikkerhet er at dette er et nytt og kraftig verktøy som vil åpne for blant annet innovasjon innenfor en rekke bransjer.

kilder:

https://sprint.no/artikler/hva-er-egentlig-blockchain «Hva er blockchain?» hentet: 21.03.2020

https://www.visma.no/blogg/hva-er-blockchain/ «Blockchain 1.0» hentet: 21.02.2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *