Kategorier
Uncategorized

Drømmejobben via Linkedin?

Da var jeg tilbake igjen med tredje modul i faget varehandel: bærekraftig og digital, der det er foreleser Karl Philip Lund som står for tur.

 Første forelesing i e-varehandel har vært spennende og nå blir det fullt fokus på både nettbutikk og markedsføring fremover, denne kursdelen vil være den mest omfattende delen, med både mye teori og praktisk arbeid.

OKR- en enkel måte å styre en bedrift

Videre i faget vil vi ta i bruk målingsverktøyet OKR. OKR står for Objective Key results og er en styringsrett som brukes i veldig mange ledende organisasjoner. Dette er ikke noe nytt, det begynte nemlig allerede på 50-tallet, men har blitt videreutviklet. I pensum boka vår, som er skrevet av John Dorr, som er en av de mest suksessrike med dette innenfor digitalisering, kom inn i Google da de kun var et lite selskap med omtrent 30 ansatte. Det han gjorde var at han samlet alle ansatte og introdusere de for OKR.

«it almost doesn`t matter what you know, Execution is everything” og OKR er nemlig et system for gjennomføring.

Hvert kvartal siden 1999, har alle ansatte I Google brukt OKR til å sette mål og følge opp mål. Til å gå fra 30 ansatte, har Google i dag over 80 000 ansatte og de bruker fremdeles OKR aktivt innad i selskapet.

Enkelt fortalt, forklarer Karl Philip Lund på inevo.no OKR slik: «Helt enkelt kan du si at OKR handler om å svare på to grunnleggende spørsmål i alle ledd i organisasjonen hvert kvartal: Objective: hva ønsker du å oppnå?

Key results: hvordan har du tenkt å komme dit?» I tillegg til dette bidrar OKR til å forbedre kommunikasjonen i selskapet ved at målene tilgjengelig gjøres for alle ansatte i selskapet.

Som tidligere nevnt brukes OKR av en rekke selskaper, her er en oversikt over noen:

Bildet er hentet fra https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/

Tidligere studenter gjester

Videre fikk vi høre av tidligere studenter som gjestet på forelesningen, der de snakket om sine erfaringer og tanker om da de selv var i vår posisjon og skulle starte med både nettbutikk og markedsføring. Utrolig morsomt å høre hvordan de hadde gått fram med å starte en egen nettbutikk, deres oppturer og nedturer, det som funket og ikke funket. Vi fikk blandt annet høre om nettsiden brisenshop.no som er et klesmerke, i utgangspunktet skulle klærne være en merchendise for en podcast de skulle starte på den tiden, men som ikke ble noe av likevel. Likevel ble klesmerket tatt godt imot og brisenshop klarte å omsette for 5 142kr på første dagen.

Her fikk jeg med meg masse nyttig informasjon som jeg kommer til å ta med meg videre ved oppstart av nettbutikken. Som for eksempel e-markedsføring, oppstart av nettbutikk og andre hjelpemidler som vil være nyttige til å drive nettbutikken

Viktigheten av Linkedin

Til slutt fikk vi høre av Julie som er operativ markedsassistent i Inevo, hun hadde startet en nettbutikk med ideen om å kombinere interiør og interiør-veiledning. Deretter snakket hun om Linkedin og personlig merkevarebygging og viktigheten av dette.

Bildet er hentet fra: Linkedin.

Her er noen tips fra Julie når det kommer til merkevarebygging:

 1. Tørr å være frempå: Step ut av komfortsonen din og ta kontakt med firmaer og personer du ønsker å jobbe for! Det eneste som holder deg tilbake er deg selv.
 2. Vær aktiv i forelesning: Mange forelesere er fra bransjen eller har relevante tilknytninger. Så det å være aktiv i forelesningene å skille seg ut fra mengden vil bli sett på som et positivt personlighetstrekk
 3. Skaff deg en super LinkedIn profil: Dette er et viktig punkt, da det å bygge opp ditt eget digitale image over tid er svært verdifullt og vil til syvende og sist gi deg en profil i toppklasse, noe som vil se meget bra ut for fremtidige arbeidsgivere.
 4. Ikke undervurder seg selv: Det kan til tider være vanskelig å ha troa på seg selv og usikkerheten kommer krypende inn. Men en ting du alltid må huske er at du er god nok!
 5. Få frem motivasjonen din.

Videre kan du nok tenke på hva som kjennetegner en god Linkedin profil? Julie fremstiller det slik:

 1. Førsteinntrykk: førsteinntrykk er noe av det viktigste, hvem er du? Hva har du å tilby og hvorfor skal vi velge akkurat deg?
 2. Profilbilde: ha gjerne et litt profesjonelt profilbilde slik at fremtidige arbeidstakere tar deg seriøst.
 3. Kontaktinformasjon: hold kontaktinformasjonen din oppdatert til en hver tid
 4. Arbeidserfaring og utdanning.
 5. Ferdigheter: legg inn alt av dine ferdigheter og sertifiseringer
 6. Anbefaling: få anbefalinger fra tidligere kolleger, medstudenter og forelesere for å fremheve hva andre synes du er flink på. Dette er verdifulle referanser for fremtidig arbeidsgiver.

Tanker

Jeg ser frem til flere forelesninger og flere gjesteforelesere. Jeg har troa på at både eksamen og nettbutikk skal gå bra, selv om det for øyeblikket ser ut som en evig lang eksamensoppgave som aldri kommer til å ta slutt, ettersom at det i utgangspunktet var to separerte eksamener som nå har blitt slått sammen til en stor. Det er en utfordring i seg selv å opprette en velfungerende nettbutikk, på toppen av dette må det både loggføres, rapporteres og reflekteres underveis. Jeg tror det skal gå veldig bra og ser frem til det som kommer!

Kilder:

inevo https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/ lest: 24.04.2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *